Rozpočet:nezadáno
Ocenění:1. místo
Koncept:Původní koncept
Zveřejnění kampaně:07/2013
www.uschovna.cz/zasilka/AIZJN4EAFV9X6PLP-SIM
Název firmy: Intersnack, a. s.
Adresa firmy: Žukovského 882/2, 161 00, Praha 6
Jméno kontaktní osoby: Michal
Příjmení kontaktní osoby: Riegel
Funkce kontaktní osoby: Marketing director
Název agentury: McCann Prague
Adresa agentury: Riegrovy sady 28, 120 00, Praha 2
Jméno kontaktní osoby: Roman
Příjmení kontaktní osoby: Hůla
Funkce kontaktní osoby: Group account director
Spolupracující agentura:
Mediální agentura: PHD
Velikost hrubého mediálního (ATL) rozpočtu kampaně: do 5 mio Kč
Velikost hrubého podlinkového (BTL) rozpočtu kampaně: Kč
Situace / background:
Značka Bohemia Chips (BCH) je na trhu chipsů vedoucím hráčem (SOM Value červen 2013 25%). A také jediným českým výrobcem,
který je v tomto segmentu dlouhodobě aktivní v oblasti nadlinkové i podlinkové komunikace.
Trh chipsů v posledních třech letech stagnoval a v podstatě jediné, které jej postupně získávaly, byly privátní značky (logicky z důvodu své výrazné cenové výhodnosti). Značkové výrobky jen těžko hledaly adekvátní odpověď a Intersnack na rozdíl od ostatních nechtěl vstoupit do „cenové bitvy“ o zákazníka.
Přestože značka BCH uvedla v posledních letech na trh řadu nových příchutí i produktů, obchodní výsledek každé další inovace byl slabší a slabší.
Tento fakt začal samozřejmě vytvářet větší tlak na rozpočtové a investiční možnosti spojené s každou novou aktivitou. Především byl kladen důraz na to, aby nový výrobek nejen doručil požadovaný obchodní výsledek, ale vynaložené investice byly také návratné a společnosti se aktivita skutečně vyplatila.
Cíle komunikace:
Cíle byly jasně formulovány:
Přesvědčit lokálního spotřebitele, že nová příchuť BCH Grilované masíčko je ta nejchutnější,a tím pádem nejlepší příchuť chipsů svého druhu. A toto promítnout přímo do prodeje této nové příchutě.
Cílový obchodní efekt:
- Splnit interní prodejní plán novinky BCH Grilované masíčko na 100 %.
- V kategorii chipsů dosáhnout tržního podílu 1,5 %.
- Sekundárně podpořit prodej a s ním spojený podíl na trhu celé značky/řady BCH.
Cíle online podpory:
- Představit facebookové komunitě nový produkt a současně navýšit fanouškovskou základnu o 15 %.
- Dosáhnout minimálně 1,5 mio impresí (zobrazení sdělení) relevantní cílové skupině.
Tonalita kampaně měla také za cíl omladit značku, a přitáhnout tak zájem cílové skupiny, kterou již klasická forma komunikace nezasáhne.
Komunikační strategie:
S ohledem na snahu komunikačně zacílit na mladší cílovou skupinu byl hlavním kanálem kampaně zvolen online, v jehož prostředí se tato skupina spotřebitelů přirozeně pohybuje. Z něj byla rovněž rekrutována i skupina tzv. „chipsologů“, kteří si mohli na „vlastní jazyk“ zvolit promovanou příchuť.
Kampaň počítala s využitím národní hrdosti na tradiční českou značku, která se je schopna utkat s konkurencí i na jiném kontinentě. V online prostředí chtěla značku zviditelnit a podpořit především na sociální síti Facebook.
A tak jsme se se značkou a jejím novým produktem BCH Grilované masíčko rozhodli podstoupit opravdový „torture test“ v Texasu. Jeho výsledkem mělo být potvrzení kvality naší receptury největšími grill mastery světa.
Pilířem kampaně bylo pět námi vytvořených online videí streamovaných na YouTube. Na jejich vývoji se podílel a následně je i podpořil známý online guru Kamil Bartošek alias Kazma. Autorsky spolupracoval na scénářích, videa režíroval, moderoval a byl ambasadorem značky.
Hlavní platformou interakce se spotřebiteli byla internetová MS grilovaneleto.cz a dále sociální sítě Facebook, Twitter a Instagram, pro které byl vytvořen speciální kanál s názvem S chutí do Texasu.
Podpůrnými pilíři byly české a zahraniční PR a komunikace v in-storu, a to včetně speciálně označených obalů v závěru kampaně
Kreativní strategie:
Kampaň zastřešená headlinem S chutí do Texasu vznikla jako follow up pre-launch kampaně Grilované léto, propagující Grilované masíčko, novou příchuť červené řady. Ta byla vybrána k podpoře znalými spotřebiteli, tzv. chipsology.
Strategie kampaně byla založená na jednoduchém insightu:
Bohemia Chips jsou již 30 let tradiční českou značkou, která je především o chuti. V českých vodách v podstatě nemá konkurenci,
na našem trhu dosáhla maxima. Bylo tedy na čase dobýti svět.
V létě 2013 byla představena nová příchuť Grilované masíčko. A kde jinde by si měly Bohemia Chips nechat potvrdit kvalitu receptury,
než v mece grilování -Texasu.
Kampaň byla rozplánována do 5 fází:
Fáze 1 – aktivace fanoušků
Fáze 2 – mise Texas
Fáze 3 – microgame: S chutí do Texasu
Hlavní cenou soutěže byla cesta na největší USA BBQ festival, každoročně konaný v texaském Austinu.
Zájezd byl na týden pro dvě osoby, a to včetně kapesného, pronájmu auta a vstupu na festival.
Fáze 4 – GRANDE FINÁLE
Oznámení vítěze microgame a reportáž z jeho cesty, potvrzení kvality formou zlatých samolepek na obalech, evokujících ocenění vín,
s textem: Chuť oceněná Texasem.
Nástroje:
Facebook/Twitter/Instagram/MS/Youtube
PR– Sloupek s Kazmou v Blesku (7 – denní Live reportáž z mise Texas)
Rádio – živé vstupy z Texasu, soutěže
Doplňující informace:
Tváří kampaně se stal Kamil Bartošek alias Kazma, internetový performer a moderátor, který akci zaštítil i jako producent a ambasador. Jeho přínosem bylo také rychlejší šíření kampaně v onlinu skrze jeho osobní i komerční kanály.
Mise v Texasu měla jasně specifikované cíle:
- získat minimálně 20 pozitivních reálných testů (z toho min. 5 testů odborné veřejnosti),
- realizovat interakci/rozhovor s min. 2 reprezentanty české komunity,
- seznámit fanoušky s brandovaným autem,
- představit relevantní texaské lokality (BBQ restaurace & BBQ lifestyle),
- provést sampling chipsů/balení/konzumace/proof chuti,
- pokusit se získat obchodní kontrakt,
- získat osvědčení o kvalitě receptury.
Všechny cíle mise byly splněny!
Kampaň v USA slavila velký úspěch, nakonec byla navázána i spolupráce s magazínem Texas Monthly. Kormě českých, vyšlo i přes 10 zahraničních PR článků a exportní tým přivezl i návrh na spolupráci s místním českým centrem.
Výsledky:
Cílů kampaně S chutí do Texasu bylo jednoznačně dosaženo.
1) Prodejní plán výrobku BCH Grilované masíčko byl po prvních 6 měsících překročen o 84 %! (Celkově se za toto období prodalo téměř 95 tun.)
2) BCH Grilované masíčko získal jako jediný výrobek během prvních dvou měsíců prodeje hodnotový podíl na celkovém trhu chipsů 2,2 %.
3) Interně pro Intersnack byl v rámci portfolia chipsů 77 g výrobek BCH Grilované masíčko v druhé polovině loňského roku 4. nejprodávanější
(z celkových 10), a tuto pozici si drží i v tomto roce.
4) Hodnotový podíl BCH vzrost z 25 % (ACN červen 2013) na 35,2 % (prosinec 2013).
5) Na základě úspěchu výrobku BCH Grilované masíčko 77 g se společnost Intersnack rozhodla uvést a také uvedla v letošním roce limitovanou edici BCH Grilované masíčko 150 g s distribucí omezenou na vybrané obchodní řetězce. Její dosavadní obchodní výsledky jsou rovněž velmi pozitivní.
Nárůst nových fanoušků o 22 % (splnění cíle na 144 %)
Engaged users – 60 280 (napsali příspěvek/like, nebo proklikli příspěvek)
Počet impresí – 24 914 728
Počet oslovených (unikátních uživatelů) – 1 325 803
Engagement při kampani – 1,98 %
MICROSITE
Počet návštěv microsite grilovaneleto.cz – 33 580
Unikátní návštěvníci microsite – 27 855
Průměrná doba návštěvy – 00.01:40
YOUTUBE
Celkový počet zhlédnutí – 113 791
Počet nových odběratelů – 444
Počet Like/Unlike/Komentáře/Sdílení – 906/55/280/50
Počet minut sledování : > 220 258
Celkově v rámci online podpory:
Stanovené cíle v počtu impresí byly překonány více než 16x.
Zapojení facebookových fanoušků 5x vyšší než před kampaní.
Cena za 1 impresi 0,08 Kč.
Cena za oslovení jednoho unikátního příjemce 0,7 Kč.